Én vagyok a feltámadás – Világító vigasz a Mátyás király utcai temetőben

Az utóbbi években kialakult szokás szerint kivilágítás idején református istentiszteletet is tartanak a Mátyás király utcai református temetőben. Nem azért, hogy a halált ünnepeljék, hanem azért, hogy az Ige világossága mutasson utat és vigasztaljon a nehéz emlékezés idején.

Rácz Ervin szigetlankai lelkipásztor november 2-án este 18 órától a Lázár feltámasztásának történetét (Jn 11,1-44) vitte a gyülekezet elé, amit a helyszínen és a gyülekezet Facebook oldalán sokan hallgattak. Jézus mondja: „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha.” A történet alapján hat jelenetre hívta fel a figyelmet a lelkipásztor: Ahogy a tanítványok, úgy ma is nagyon sokan nem értik Jézust, de azért hittek benne, és végül rádöbbennek, hogy akik Istent szeretik, minden javukra van. Szükség van a Jézussal való négyszemközti beszélgetésre, imára, ami azonban a sürgő-forgó ember számára, csak akkor valósul meg, amikor hajótörést szenved élete. A feltámadás hitével észrevehetjük életünk nagyobb tartományát, nemcsak a láthatókat, hanem a láthatatlanokat is. Akik megpróbált emberek, akárcsak a történetben Márta, hitelesebb igehirdetővé vállnak. Jézus is együtt sír a szeretteivel, megindul, de jobbitó szándékkal mégis beleenged őket a szomorúságba. A kővel takart fájó ürességünkbe, sokszor éppen a mi szívünkben, Jézus bekiált: Jöjj ki! – és vele elindul a reménytelennek tűnő élet is az örömben. A gyülekezet énekekkel válaszolt az igehirdetésre, és megvigasztalódva tért haza.

A Mátyás király utcai temető idén felépített kerítése által idén négy Ige világossága érhetett el az emberi szívekhez: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16) „Sem halál, sem élet… nem választhat el az Isten szeretetétől.” (Róma 8,38-39). „Tudom, hogy az én Megváltóm él.” (Jób 19,25a) „Szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz Istenem, örökké.” (Zsolt 73,26)

A járványügyi helyzet miatt felsűrűsödött az online istentiszteletek száma Szatmárnémeti-Szigetlanka Facebook oldalán. A Második Korinthusi levél magyarázata után a Zsoltárok könyve által ad Isten erőt a követőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük