Gyűl

„Ahogy megvirradt, a zsidók összecsődültek, és átok alatt kötelezték magukat, hogy nem esznek és nem isznak addig, amíg meg nem ölik Pált.” (ApCsel 23,12)

A gyűlölet ereje jelenik meg itt. A gyűlölet olyan érzés, amely egyetlen impulzussal hatalmas sokaságot képes áthatni. A világtörténelem folyamán sok diktátor tudta, a tömegek egyetlen hatékony csőcselékké kovácsolásának nincs hatékonyabb módja, mint az ellenségteremtés.

No, de itt Isten embere a közös ellenség. A böjtjük mozgatórugója a gyűlölet. Elképesztő, hogy hogyan használ vallásos cselekedeteket is a Sátán.

Ezt az ellenségeskedést érezheti át ma is az, aki egy közösségben, talán egyedüliként próbál meg becsületesnek maradni. Majd leharapják a fejét. Mikor nem hajlandó a kétes játszmákat játszani, nem akar korrupt lenni, számukra érthetetlen módon.

A szeretet azonban mégis erősebb. Ilyen nyomást is kibír. „Hullj térdre, mert csak az győz, ki térden állva küzd.” – fogalmaz az egyik ének. Érdekes harci mód az, hogy térden állva küzdeni. És mégis eredményes! Mégis jó és mégis kiváló! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük