Szemem

„Mégis megszánta őket a szemem, nem veszítettem el őket, és nem vetettem véget nekik a pusztában.” (Ez 20,17)

Te hogy nézed a világot: szűkös szemmel, vagy tökéletlen szemmel, vagy alkalmatlan szemmel, vagy beteg szemmel, vagy veszélyes szemmel, vagy rosszindulatú szemmel, vagy bűnös szemmel? Vagy éppen irgalmas szemmel, szeretetet sugárzó szemmel?

Amikor valakinek valamivel tele van a szeme, akkor ő azt gondolhatja, hogy azt látja, amit a szemével néz. Amilyen a szemünk, olyanná alakul az életünk: tele van gonoszsággal a szemünk, vagy tele volt irgalommal?

Hogyha például valakinek tele van a mohósággal a szeme, akkor kétség kívül, ő a mohóságon kívül semmit sem látva, arra fog rászorulni, hogy megnyíljék a szeme egyáltalán valami másra is. Mert különben csak a saját mohóságát fogja visszatükrözve látni az egész világban.

Ha valakinek irgalommal van tele a szeme akkor, ha egy elesett embert,  akár még gonosz embertársat is, úgy tud meglátni,  hogy azon segíteni, irgalmazni lehet.

Tanuljunk Istentől! És végezze el Ő rajtunk a szemműtétet. Méltán nézhetett volna a választott népre ott a pusztában úgy, hogy megveti, vagy éppen el is fordíthatta volna fejét. Isten MÉGIS-e azonban tele van irgalommal. Ő mégis szeret, mégis megkegyelmez, NEKED is. Ámen.

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük